17. ročník Uzlařské regaty


<< předchozí | zápis | další >>

5. prosinec 2015 - tělocvična Gymnázia Kolín | autor: Sára


17.ročník Uzlařské regaty

Závod ve vázání šesti základních uzlů, Uzlařská regata, je tradicí naší organizace přes sedmnáct let. První rozeběh uzlařského závodu se uskutečnil v roce 1999. Hned v prvním ročníku padl časový rekord a to 22,6 vteřin. Typy uzlů, které jsou pro regatu vybrány, se za celých sedmnáct let nezměnily. Jedná se o lodní smyčku, ambulanční uzel, rybářskou spojku, ovčí nožku = zkracovačku, škotovou spojku a dračí smyčku. Časy, za které byla tato šestice uzlů uvázána, se mění pestře každým rokem.

Pro tento rok, stejně jako pro roky předchozí, jsme měli tu možnost využít prostor tělocvičny kolínského gymnázia. V převážné části tělocvičny bylo vyhrazeno místo pro 6 závodních drah. Ve zbylé části bylo místo pro sezení a pro zázemí "doprovodného programu = herního odpoledne".

Obsahem Uzlařské regaty nebyl pouze hlavní závod. Pátým rokem se vázala regata "Naslepo" = vázání 6 uzlů se šátkem na očích. Po druhé se uskutečnil závod "Rodič a junior". Nejmladší členové měli možnost zasoutěžit si spolu se svými rodiči nebo prarodiči. Velký úspěch také sklízí závody týmů. Kdy mezi sebou soutěží šestičlenné týmy ve formě štafety. Každý člen týmu musí uvázat jeden uzel. Vyhrává opět nejrychlejší.

Doprovodný program, neboli herní odpoledne se konalo potřetí. Pro děti i mládež bylo připraveno několik různých disciplín s tématikou vázaní a uzlování. Formou losování mohl účastník obdržet kartičku s úkolem "zavázání županu rybářskou spojkou", "ve dvojici uvažte ambulanční uzel" nebo "uvaž lodní uzel se šálou" a mnoho dalších. Hry byly plné legrace, soutěživosti, ale také sladkých odměn a zajímavých cen.

Nakonec nás čekalo udílení cen, které rozdával Mikuláš, spolu s Čertem a Andělem.
Nejlepší čas vybojovala stejně jako minulý rok Verča a to 00:20,7 s. V kategorii Kadeti to byla Rony s časem 00:27,0 s. Za Lodníky pak Ivetka s 00:24,0 s a nakonec za Plavčíky Helča s 00:40,4 s.

Do kategorie "Rodič a junior" se tento rok zapojilo 5 soutěžních týmů. Lucinka Hradecká s tatínkem, Tomáš Litomyský s maminkou, Matěj Slavíček s maminkou, Emička a Klárka s Blonďákem, Míša s maminkou. Děkujeme velmi za zájem, za odvahu a snahu se také připojit do závodění.

Posledním závodem byla štafeta týmů, kde s časem 00:43,7 s vyhrála skupina "5 párků a rohlík" se členy Ted, Koláč, Kachna, Jencek, Albo a Monča.

Celkově se do tohoto ročníku zapojilo 68 soutěžících, jak členů Průzkumníku, tak i hostů z řad Junáku Český Brod a T. K. Mustang.

Výsledky z letošního ročníku najdete zde