:: hlavní menu | english | česky

Test přežití na Měsíci dle NASA


Ve spolupráci se specialisty NASA byl sestaven tento psychologický test schopností k práci v kritické situaci. Námět testu je ztroskotání kosmonautů na Měsíci.

Vaše kosmická loď ztroskotala na měsíčním povrchu. Podle programu jste se měli setkat s mateřskou lodí ve vzdálenosti 300 kilometrů na osvětlené straně Měsíce. Při tvrdém přistání byla vaše kosmická loď poškozena a všechno její zařízení zničeno. Podařilo se vám zachránit pouze patnáct níže uvedených předmětů. Život posádky závisí na tom, zda se dostanete k mateřské lodi. Vaším úkolem je proto vybrat pro třistakilometrovou cestu nejpotřebnější věci.

Uvedených patnáct předmětů máte seřadit podle pořadí jejich důležitosti pro záchranu života. Označte číslem 1 nejdůležitější předmět, číslem 2 druhý nejdůležitější předmět a potom dál až k číslu 15, které označí nejméně důležitý předmět.

Na dokončení testu nespěchejte! Oproti kosmonautům v kritické situaci si dopřejte luxus několika hodin rozvažování. Dokončený test si ještě jednou prohlédněte druhý den, a pokud jste na potřebnost některých věcí změnili názor, proveďte potřebné korekce.

Zcela zásadní je vaše schopnost vžít se do postavení kosmonautů a uvědomit si, že na měsíčním tělese panují zcela jiné poměry, na něž v mnoha případech nelze uplatnit pozemská měřítka pro přežití. Zapátrejte ve svých školních vědomostech a veškeré znalosti použijte k úkolu…

krabička zápalek

koncentrovaná potrava

padákové hedvábí

padesát stop nylonového lana

přenosné topné těleso na sluneční baterii

dvě pistole ráže 7.62 mm

krabice dehydrovaného mléka

magnetický kompas

dvě padesátikilové nádrže s kyslíkem

hvězdná mapa měsíční oblohy

samonafukovací záchranný člun

pětadvacet litrů vody

signální rakety

brašna první pomoci s injekčními jehlami

přijímač a vysílač s frekvenční modulací na sluneční baterie



:: zpět | Tábory | Nouzovský žurnál | Velké klubové akce | úvodník stránka Průzkumník