2. ročník

napsali jiní


Ahoj Průzkumníci.

Jednou jsem někde u Vás v klubovně četl napsali o nás, i když teď to nebude napsali o nás, ale spíš napíšou o sobě a to Stopaři v oddílovém časopise Broňťovou stopou, která má vyjít na začátku června 1999, dovoluji si tento článek poslat i Vám a to z toho důvodu, že je o akci, kterou jste pro nás připravily Vy a třeba Vám aspoň trochu pomůže, když si přečtete jak jsem závody viděl já a moje hlídka “New generation”. Tenhle článek nemá být žádné hodnocení třístovky, ale snahou popsat našim děckám co se nezúčastnili tuto akci.

Ahoj Skyslo

Následující článek berte jako reportáž z akce které se odvážili zúčastnit od nás tito lidičkové:K - Komár, M - Myška a já. A co se týče vážnosti popisu naší cesty berte to tak, že je to z úcty k 8, 4 km, které jsme absolvovali po cestách lépe řečeno pěšinkách a necestách, z úcty k 503 výškovým metrům které jsme se museli vyškrábat nahoru a nebo naopak sejít dolů a to vše pod pálícím sluncem a nebo přikrčeni pod větvemi nízkých smrčků, z úcty ke všem soupeřům kteří měli snad stejně štěstí jako my a spokojenost cítili už před vyhlašováním výsledků, z úcty k přírodě kterou jsme se snažili nezklamat, z úcty k organizátorům, kteří zvládli uspořádat to co bychom nezvládli my a naopak nás ještě pozvali abychom si jejich dřiny pěkně užili a z úcty ke K a M který mě pokaždý ujišťovaly, že není tak zle - naopak, že je to dobrý a vůbec dost okecávání, poslední než začnu - jen ještě - nemám rád frajery co přijedou na tábornické hry v oranžovém tričku vyhrajou a jedou domů, ale my nejeli vyhrát my se jeli setkat.

29. 5. 1999 - 8:30
sraz na nádraží - pojedeme totiž vlakem na kole, zúčastnit se setkání NOUZOVSKÁ TŘÍSTOVKA. V našem týmu zbyly přesně tři lidé a to K, M a já tedy minimum co se může zúčastnit. Vlak je narvanej lidstvem, které jak později zjistíme většinou vystoupí stejně jako my v Hatích. Dva kompletně maskovaní borci vedle nás drtí hrady, zámky podle průvodce no a my se bavíme spíš pozorováním krajiny

9:27 Hatě vystupujeme, nasedáme na bicykly a odjíždíme směr Nouzov

9:39 návštěva u krámského: 4 banány, čokoláda na vaření a Hanácká kyselka grapefruitová celodenní palivo pro mě

9:57 jsme na tábořišti T. K. Průzkumník - registrujeme se v kategorii “důchodci” - holky mě kazí věkový průměr a podle mikiny co má M na sobě volíme jméno teamu “New generation” pro české přátele tým “Nová generace”

10:12 jdeme rozložit celtu na sluníčko abychom mohli chytat bronz a hrát kostky.

11:00 Přecházíme z 10 000 na Macháčka, kolem už to krouží lidstvem a že je ho tu požehnaně. Nabízím, že pokud nevyhrajeme sním jako správný důchodce chrousta, ale nakonec ustupuji to není čin hodný táborníka

11:10 Jdu obejít okolí abych se něco přiučil - a začínám litovat, že jsem moc netrénoval a divím se jaká je kousek od naší celty předstartovní horečka, viděl jsem na obrázku jak vypadá Johnsonův uzel a kotevní úvaz

11:20 volíme taktiku - neběžet ani nechodit rychle, abychom se nezadýchali a zároveň být zpět o hodinu dřív, abychom si stihli zahrát kostky

11:30 první svolání lidiček - rozdání kartiček (píšu o závodech a né o setkání, protože to tak většina okolí bere), a připomenutí pravidel.

11:50 rozdávání map a poslední zoufalé shánění výbavy, my sázíme na tu chabou trochu co máme

12:00 Start. K a M jdou ke Gabčíkovu a já jdu zakreslit do mapy kontroly a pak za nimy k ohňům. Plán - rozděláme oheň utrhneme květinku přezdívanou bouřka, začne pršet a ostatní oheň nerozdělají a my vítězíme. Docházíme ke kontrole a losujeme obrázky: polenový krb, pagoda, kuře pod kotlíkem. Dál táhneme: ohně a rozdělávání v nepříznivých podmínkách, stavíme pyramidu, řežeme a štípeme 30 cm špalík, rozděláváme oheň a po 2 minutách ho likvidujeme. Ohniště je, že bychom ho sami nenašli, ale na bodování to vliv nemá. Tou dobou tam již čekají další 4 týmy a my chápeme, že základem pohody bude načasovat trať tak abychom nikde nečekali. Bouřku netrháme naopak voláme sluníčko obvyklým rituálem “Pojď, pojď”. Dostáváme prvních 10 bodů.

12:28 Míříme přímo ostružiním k cestování. První kontakt s kopřivami - moc neuhýbáme napravo i nalevo vidíme jak jdou po cestách další týmy a protože nechceme čekat volíme cestu skrz les - ostatně cesty tak často užívat nebudeme spíš pěšinky od zvěře. Nalézáme Ještěrku sedět na celtě a jsme tu opět první a tak nemusíme čekat. Losujeme popis - poznáváme Hlubokou, Český Krumlov a Bečvárský zámek. Já si tahám vlak z Kralup nad Vltavou do Milevska a mám vystaráno, M a K tahají poznávačku podle obrázků je to Sion, Rábí, Český Krumlov, Kokořín a Červená Lhota, nic lehkého poznat z černo–bílých kopií, ale podařilo se. Čekají tu další 3 týmy a my jsme rádi za dalších 10 bodů.

12:43 Míříme k táborové latině - tam by se pro nás měl poprvé lámat chleba, protože co je to: agóna, aneroid, apsida, gnómon, pacholík, anemometr, to bude velké hádání, ostatní výrazy tušíme. Úspěšně jsme našli kontrolu a jsme tu opět první i když na tom vůbec nezáleží nemusíme aspoň čekat a můžeme jít na větší pohodu. Losujeme otázky ty co mají ze zadu pruh. Co je to kletr, cumulus, sextant? Odpovídáme, píše se nám třetích deset bodů a já ještě nevěřím jak jsme vyklouzli - ani ne 2 minuty na kontrole a hotovo a dobře.

12:53 Míříme k přírodě nebo zdravovědě podle toho kde nikdo nebude. Obvyklá naše cesta kopřivy, křoví, kopec trochu orientace a jsme tam. Poprvé a taky naposledy přicházíme těsně po někom jinak vždy čekali ti druzí a to ještě máme to štěstí, že zatím co odpovídají můžeme jít rýžovat zlato. Se všemi třemi zlatinkami jdeme od potoka zpět na celtu a začínáme určovat výr, srnec, svišť, václavka, muchomůrka růžovka a M perlí hřibem satanem, lípa, líska, vrba a M opět perlí dodává správně jíva ještě kytičky prvosenka, chrpa, jetel všechno bylo samozřejmě i s druhým jménem a dozvídáme se dobrý a po čtvrté 10 bodů.

13:28 Vyrážíme na zdravovědu obvyklá cesta kopřivy, potok, kopec. . . volíme otázky 11, 12, 13, 14. Co je to resuscitace? Šok? 5T? Zástava dýchání a startování stojícího srdce? Otevřená zlomenina? Nakládání na nosítka? Kterým směrem se nosí nosítka? Pro M a K s mým občasným přispěním a mým tělem jako figurínou nic těžkého a tak po páté 10 bodů a ani svačinu jsme nemuseli moc nabízet.

13:39 Míříme k lovu a tady už půjdou tlustý do tenkejch. Cestou nás odchytává Katka nedala nám kameny a brouky. Musíme poznat tesaříka, roháče a otakárka fenyklového naše oblíbené otázky číslo 11, 12, 13 a ještě poznat achát, žulu, síru, křemen, pískovec, pyrit a můžeme jít.

13:45 Znovu míříme na lov tady odhadujeme, že se bude rozhodovat a Jaruška si pro nás jak - už ji týden říkám, schovala bolaso, teda my si ho vytáhli - bylo uprostřed. M a K dostávají po jednom tréninkovém hodu. Při prvním si M málem hodila bolo sama sobě na hlavu. Jdeme na ostro - napoprvé trefuji, K kousíček vedle, vracím bolo a zamotávám ho do větví smrku. K leze nahoru a podává bolo dolů, opět se trefuju a nyní M - směr vynikající, ale vzdálenost byla přeci dost velká a tak nedolítlo a ještě jednou já, a tentokrát nad, ale zlatý 4 body.

13:52 Jdeme na uzle a lano - asi jsme jediní kdo jdou přímo křovím, ale přece to nebudeme obcházet. Uzle nebude naše silná stránka čeká tam na nás poutací přezka, hasičský, dýmkový jeřábový, barelový a podobně - pod těmito názvy si nepředstavujeme nic konkrétního, a už nás Ještěr s Tomem vyzívají vyberte si tahám osmičku, okamžitě mi ji zabavuje K, dál tahám kotevní úvaz no - M tref se, vyšlo to tahá dřevařskou, jdu uvázat uzel, který jsem viděl před 2 a 1/2 hodinami poprvé a to jen na obrázku, ale povedlo se, jenom M málo mluvila o osmičce a tak jeden bod dolů, už jenom slanit a vylézt. K se odvážně šněruje do horolezeckého úvazku a já se dívám ze skály - tam by mě dostali jen kdyby mě honilo jen něco hrozně ošklivého a zlého. M jistí a já očumuju a snažím se aspoň občas pomoc. Dobrý - 9 bodů.

14:26 Obvyklé křoví a konečně silnička k letci. Vytahuji z baťůžku nakreslený semafor a vysvětluji jak se s ním vysílá vzhledem k tomu jak nám to jde volíme jednoduchý plán: semafor si nevytáhneme. Jsme u šifer - zlomková abeceda, pohoda - signalizace: jdu přijímat. M a K losují text a styl je to píšťalka. 15 souvislost nedávajících písmen. Je to tak Skyslo nepoznal v morseovce písmeno e. 9 bodů.

14:53 Před námi poslední kontrola přístřeší. Dolů - kopřivy, ostružiny, potok, kláda nahoru jako obvykle naše cesty a už losujeme. Co je to zubřík? Co si dáš pod sebe? Kam dáš věci co nesměj zvlhnout? Odpověď na první otázku, že je to hodné mládě zubra neuspokojila a tak ještě jedna na víc 5 druhů celt a odkud k nám přišli? Sám se divím co dokážu vymyslet, ale po zabalení usárny jsme hodnoceny 9 body s čímž jsme plně spokojeni. Ještě asi 15 minut tlacháme a obhajujeme svoje odpovědi, přitom přijíždí Slon na kole.

15:41 Jdeme do cíle, kde jsme podle plánu v 16:00, 07 vracíme kartičku, začínáme hrát kostky, během 1/2 hod. začnou chodit ostatní týmy.

17:00 V cíli je podle neoficiálního zdroje všech 18 týmů tj. 68 závodníků. A příroda za chvilku začne smývat stopy po závodě, ale na nikoho se nezlobí, protože ví jak ji máme rádi a nevyplavila nás na trati. S pokorou ji děkujeme a věříme v další přízeň.

17:56 Je tým s názvem “New generation” vyhlášen s počtem 171 bodů vítězem Nouzovské 300 v roce 1999, focení, filmování, loučení.

18:05 Prosíme Mariana, jestli nám může cenu a diplom vzít do kluboven autem.

18:09 Nasedáme na kola a míříme ke Kolínu - Vítá nás duhová brána a na poli nepoznáváme 2 samičky čejky chocholaté.

19:30 Jsou naše unavené kola přivítány našim rodným městem Kolínem.

30. 5. 1999 - 17:45 na poradě vedoucích navrhuji, aby si K a M mohli, pokud budou chtít, vybrat za reprezentaci oddílu 1 samolepku - prošlo.


minulé ročníky | výsledky | statistiky | napsali jiní | fotografie