Vánoční besídka


<< předchozí | zápis | další >>

23. prosinec 2008 - jídelna kolínského Gymnázia | autor: Áťa


I pro tentokrát se 23. prosince otevřely dveře jídelny kolínského gymnázia, aby tam v jednu hodinu odpolední mohli naklusat natěšení vedoucí, doladit výzdobu vánoční síně, postarat se o transport vánočního stromečku a připravit sezení pro úplně všechny Průzkumníky, kteří se rozhodli podělit se o svou rozechvělou předvánoční náladu i s ostatními kamarády.

Když se po třetí hodině konečně už všichni sešli, zaujali svá místa, vypovídali se ze svých nevšedních zážitků, nalili si plný hrnek horkého čaje a ochutnali od každého kousku cukroví, co jen bylo na dosah ruky, mohlo se započít se slavnostním vyhlašováním výsledků v bodování. Všichni byli velice napjatí a Dudu to ještě schválně zdržovala! Avšak všichni úspěšní se nakonec stejně mohli pyšnit svými trofejemi.

Dále jsme mohli přejít k volnější části besídky. Starší družiny si pro nás připravily své zajímavé programy. Družina Vyder pod vedením sbormistra Jeníka zapěla několik vánočních písní a koled v neobvyklém provedení. Zvažuji, zda můžu použít označení z hudební terminologie kánon, nicméně poslech takto upravených písní Pásli ovce valaši a Purpura, byl velice působivý. Možná k tomuto číslu přispělo i hudební nadání Blanky a Kobry. Nejstarší družina Štěňat se chopila role organizátora a připravila pro všechny pár minut v podobě zábavné hry Na vraha. Koláč a Bandaska se rozhodně nebojí improvizovat. Nejvíce nás všechny ohromila scénka Psounů Jak se našly Vánoce. Zde zazářila Babu v roli mladé slečny z příštího století. Ve starém albu nachází podivuhodné fotky, kde uprostřed místnosti stojí nazdobený strom a kolem něj šťastná rodina. Její otec (Albín) ji vysvětluje, že se takto dříve slavily Vánoce, starý svátek, který je dnes už dávno zrušen. Babu s JZD se pomocí stroje času dostávají do minulého století a snaží se přijít na to, co se stalo, že Vánoce byly zrušeny. Stačí pár malých chytrých změn, vzpomenout si na osamocenou babičku, podarovat skutečně podle přání vlastního dítěte, a po návratu do budoucnosti se můžou chystat na Štědrovečerní večeři. Vánoce přetrvaly!

Po programech dětí přichází na řadu hra Živé pexeso. Dále nezbývá už nic jiného než přichystat nástroje a zazpívat si oblíbené vánoční písně. Pásli ovce valaši, Jak jsi krásné neviňátko, Purpura, Rolničky… a Štědrý večer. Je čas podívat se, co nám Ježíšek letos nadělil. Míša s Adamem, Adélka a Lukášek se netrpělivě klepou, co z té hromady darů, bude asi pro ně…

Vánoční besídku jsme tradičně zakončili posezením u filmů z Šéďovy dílny. Zhlédli jsme např. video z výpravy do ZOO v Tróji, a listopadovou čtyřdenní výpravu na Šumavu. Od srdce jsme se zasmáli, když jsme opět spatřili Tedíka v minisukni a kraťoučkém tílku, jak zpívá: „Zavři oči, když se červenám…“