Uzlařská regata


<< předchozí | zápis | další >>

5. prosinec 2009 - tělocvična Gymnázia Kolín | autor: Bětka


První prosincovou sobotu se tělocvična kolínského gymnázia stala dějištěm již tradičního závodu jednotlivců i družstev ve vázání šesti základních uzlů – Uzlařské regaty. Kolem jedné hodiny odpoledne se prostory tělocvičny začaly hemžit dětmi nejen z Průzkumníka, ale nově i Arniky a Skautu z Českého Brodu. Řady účastníků pak zpestřili i zástupci Starých pánů a Mustangů.

Poté, co Dudu jako hlavní rozhodčí přivítala všechny účastníky, začalo se soutěžit. Závodníci nastupovali postupně k pokusům o co nejrychlejší zavázání šesti uzlů od nejmladší kategorie Plavčíků, po nejstarší Mořské vlky. Kdo zrovna nevázal, aspoň z laviček pro diváky povzbuzoval kamarády, trénoval vlastní obratnost nebo si prohlížel vystavené ceny pro vítěze jednotlivých kategorií. Odpoledne rychle utíkalo a atmosféra v tělocvičně byla tím napjatější, čím víc se blížily poslední pokusy o zlepšení vlastního času.

Vrcholem pak byl závod družstev, který spočívá v tom, že každý z šestičlenného týmu běží zavázat po jednom uzlu. Velkou motivací byla cena pro vítěze – Medovník. Nakonec se na prvním místě umístil mezi deseti přihlášenými družstvy tým „Nás se to týká“ složený z vedoucích Průzkumníku a Mustangu.

Po skončení závodu družstev nastal čas pro vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií. Mezi Plavčíky byla první Ivetka s časem 40, 4 s. Kategorii Lodníků vyhrála Kobra díky času 25, 6 s. Všechny Kadety porazil Koláč s časem 26, 9 s a mezi Mořskými vlky se postarala o nejlepší čas Dudu – regatu uvázala za 22, 5 s. První tři nejlepší z každé kategorie dostali za své výkony pěkné ceny pořízené za finanční podpory města Kolína a ostatní alespoň pamětní kartičku s vlastním nejlepším dosaženým časem.

A ještě něco: protože bylo právě 5. prosince a městem chodil Mikuláš, neminula jeho návštěva ani nás. Dorazil se dvěma líbeznými anděly a bandou neposedných čertíků, kteří nápadně připomínali členy družiny Papoušků. Nikoho si ale do pekla neodnesli, stačila jim jedna zazpívaná koleda a slib, že budeme celý rok hodní. A to my budeme určitě.

podrobné výsledky