Nouzovská třístovka


<< předchozí | zápis | další >>

29. květen 2010 - tábořiště T. K. Průzkumník | autor: Jencek


Co do počasí, letošní máj nebyl příliš příznivým měsícem pro lásku, ku které by měl zvát hrdliččin hlas, natož pro nadšené Mirky Dušíny, kteří by již dávno mohli v krátkých kalhotách pobíhat po sluncem vyhřátých ulicích. O to překvapivější bylo, že nás zlatisté paprsky pohladily právě v den, kdy tábornický klub Průzkumník uspořádal další, třináctý ročník Nouzovské třístovky.

Ponechejme již stranou literární iluze, poslední květnovou sobotu zkrátka počasí nadšeným soutěžícím přálo. Na druhou stranu, velké množství táborníků nejspíše očekávalo opak, proto jich letos na tábořiště v Nouzově poblíž Církvice u Kolína dorazilo jen padesát. Celkem tvořili dvanáct hlídek, tedy soutěžních skupin.

Průběh závodu je následovný: hlídky rozdělené do věkových kategorií (zúčastnit se může prakticky kdokoli) startují postupně v časových intervalech a jejich úkolem je nalézt v okolí tábořiště stanoviště, která mají vyznačena na mapě. Na nich poté plní praktické úkoly či zodpovídají nejrůznější otázky z jednotlivých oblastí tábornických znalostí. Stanovišť je celkem devět, zmiňme například ohně, střelbu, přírodu či zdravovědu. Závodníci jsou omezeni časovým limitem 300 minut, odtud název soutěže.

Body se získávají za správné zodpovězení otázek či splnění praktických úkolů na stanovištích a za orientaci, tedy jejich nalezení. A právě v tomto bodě doznal závod největší změny oproti minulým ročníkům: „Letos jsme bodování mírně upravili, protože za nalezení stanoviště i za splnění příslušných úkolů bylo udělováno maximálně po deseti bodech. Docházelo tak k situacím, že hlídka mohla získat poměrně slušný počet bodů už jen za orientaci, ačkoli její členové třeba nedokázali odpovědět na otázky,“ komentuje změnu jeden z organizátorů Ondřej Chobot. „Proto bylo letos možno získat na stanovištích patnáct bodů a za jejich nalezení pět.“

Celkovým vítězem se letos stal tým tvořený členy tábornického klubu Mustang, který získal 164 bodů ze 180 možných. Na paty mu šlapalo družstvo klubu Stopařů, ti si započítali o pouhý jeden bod méně. Ceny do soutěže věnovalo město Kolín.

Třináctý ročník Nouzovské třístovky navštívili i někteří mimokolínští táborníci, kteří k nám přijeli z Kutné Hory, z Prahy a dokonce z Hradce Králové.

Podrobné výsledky, statistiky