Vánoční besídka


<< předchozí | zápis | další >>

24. prosinec 2010 - Kolín, jídelna gymnázia | autor: Áťa


Rok se s rokem sešel a opět tu máme poslední den, který nás dělí od nejradostnější události v roce, alespoň tedy zeptáme-li se dětí. Je tedy 23. prosince a v jídelně kolínského gymnázia se koná Vánoční besídka. Všechno je na svém místě, stromeček a pod ním už pár dárečků, ve várnici nachystaný teplý čaj, a tak vedoucí vyčkávají příchodu malých a o trochu větších Průzkumníků. Chvilku to trvá, než se všichni usadí a cukroví se připraví na tácky, ale brzy se už může začít. Dudu vyhlásí jako každý půl rok člena družiny s nejvyšším počtem bodů za každý měsíc a ten pak dostane o jeden vánoční dárek navíc, vlastnoručně vyrobený od jednoho z vedoucích.

Pak už přecházíme k volnější části programu, družiny si připravily na tuto příležitost krátké zábavné programy. Jako první se představují Mamuti pod vedením Teda a Albína se svými groteskami. Poté vystupují Háďata v upravené verzi Smolíčka Pacholíčka, následují je Žáby a jejich kapánek připepřená pohádka O Popelce, a nakonec celému osazenstvu zazpívají pár vánočních koled nejmladší Sovičky. Mezi programy se občas objevuje tchýně Popelky, která slibuje vítězi v soutěži klasickou odměnu – korunu, půl království a princeznu či prince k tomu. Nakonec korunu, byť papírovou, tmavovlasého královského syna (dřevěnou figurku) a půl království (pohledy známých českých zámků) získává nejstatečnější bojovnice, Banán.

Konec her. Nastává nejslavnostnější chvíle dnešního večera. Společné zpívání koled, rozdávání a rozbalování vánočních dárků. Na tohle se většina dětí těší celý rok, samozřejmě je to jen trénink na následující večer 24., ale radosti a překvapení je i tak dost.

V poslední části večera, přitemníme místnost a vychutnáme si pár vzpomínek na uplynulou sezónu i léta dávno minulá zachycené Šéďovou kamerou.