Tábor 2012


<< předchozí | zápis | další >>

7. - 28. červenec 2012 - tábořistě u mlýna Nouzov | autor: Bandaska


Archeologové, kteří dorazili do města Capsuni se hned v prvních dnech vydali na důležitou misi – první výkopy. Jejich kopání přineslo sice jen zlomené lžíce, ale přeci jen se pod vedením městského dobrodruha dověděli o vykopávkách více.

Opravdu se zdálo, že tématem celotáborové hry roku 2012 bude Archeologie a my s dětmi okolní lesy prokopeme od kořenů, ale to by se nesměly vyskytnout neobvyklé situace a jejich následky…

Vše začala spiknutím bankéře s upíry, kteří se usadili v nedalekém mlýně. Děti v noci přihlížely předávání úplatků a podepsání listiny, kterou se bankéř zavázal k informativní funkci upírům. A pak se z našeho poklidného městečka Capsuni stalo městečko v obklopení upírů… ale k příběhu:


To bylo dávno.
Hraběnka Mína z rodu Bolodowic žila v Rumunsku a to v letech 1305 – 1336. Pak se po ní zem slehla. Jejím ženichem měl být šlechtic Stano Polowic z rodu Polowiců. Jejich lásce ale nebylo přáno. Do hraběnky Míny se bůhví proč zamiloval hrabě Vlado, řečený Drákula.

O hraběnku Mínu svedli Stano a Vlado ukrutný boj, který Stano (snoubenec Míny) na následky zranění nepřežil. Před svojí smrtí, ale pověřil statečného rytíře Ylaju, aby ji vysvobodil a před Drákulou chránil.

Ještě toho roku se to Ylajovi, rytíři, skutečně povedlo a dali se společně na nekonečný útěk před mocným hrabětem. Ale to už hraběnce Míně kolovala v žilách upírská krev. Netrvalo dlouho, láska je mocná a z Ylaji se stal taktéž upír.

Několik staletí se schovávali a procestovali celý svět před Drákulovými spáry. Za tu dobu se setkali i s jinými upíry. Někteří věrně sloužili Drákulovi, jiní se připojili na stranu Míny a Ylaji. Společně se pak skrývali, případně bojovali proti Vladovi a ochránili Mínu.

Prý nikdy nenašli klidu a Drákulu mají stále v patách…

Mário Lukrécia, dne 7. 7. 1512 v Benátkách


Na dvoudenní výpravě musely děti nalézt Knihu nemrtvých, což každá družina úspěšně splnila. Ale ještě v den návratu všechny čekalo (ne)milé překvapení. Do městečka dorazili upíři.

Vše naštěstí proběhlo bez prolití krve. Každé družině byl přidělen jeden patron, kterého si museli pomocí kouzelného rituálu naklonit. Následné soužití s upíry nebylo o nic nudnější. I naše milé a rozmilé vedoucí jednoho dne postihla upíří epidemie, protože nezlomili kletbu uvalenou Drákulou.

Vše naštěstí dobře dopadlo, vedoucí se uzdravili a tábor spokojeně plynul dál. Když jsme si mysleli, že přišel klidný den, vlkodlak vypil špatný lektvar a proměnil se do své plné podoby. Bylo tedy nutné připravit lektvar, který naše bylinkářka společně s dětmi uvařila.



Lektvar proti upírským pudům
-ingredience-
dvě plané třešně
červený korálek
čtyřlístek špetka písku
kopřiva ovčí vlna
větev modřínu list maliníku
borovicová šiška živá kobylka
list topolu máta peprná
lískový oříšek zrnko rýže
rybí šupina čtvereček čokolády
sojčí pírko javorový list
jadýrko z jablka vrbový proutek
křemen okvětní lístek rudé růže
hlava babky citrónová kůra
okvětní lístek kopretiny kapka smůly
bukvice stříbrný vlas
choroš muší křídlo
březová kůra kamínek ve tvaru srdce
borůvka jitrocel
voda z Křížova rybníku
křížala
pramínek vlasů paprikové semínko
vlašský ořech jeřabina
střepina z letcova letadla smrkové jehličí
hrst čočky žloutek
klas kukuřice žížala
kámen ze Zlatonosného potoka
chlup statného jinocha


Postup přípravy:
• třikrát kotlík s vroucí vodou oběhni bosky,
• všechny ingredience do vody hoď,
• stále kýchej a u toho míchej,
• lektvar vař, než slunci vyhasne žár,
• ke kotlíku otoč se zády, lektvar vytvoříš záhy.


Když se podařilo lektvar uvařit, bylo nutné vlkodlaka donutit jej vypít. A jak? Násilně přeci.
Hon na vlkodlaka proběhl před setměním a pro plnou jistotu jsme raději vlkodlaka uzamkli do klece a vyčkali do rána, než účinky lektvaru zapůsobí.


Vlkodlaku, slyš nás hlas!
Vlkodlaku, poslouchej!
Už nezkřivíš nám ani vlas,
už v rabování nedoufej!
Tvé tělo teď už slabé je,
nemohoucí.
Mysl zlá tvou hlavu opouštěje,
mysl je čisto skvoucí!
Teď připoután jsi k místu,
kde síla stromu vládne.
Teď nevyjdeš bez proměny,
dokud kuropění nezazní!
Funkce zaříkadla zaručena pouze při užití na vlkodlakovi, u mladého stromu. M. L.


Nakonec se zjevil ten, jehož příchod si nikdo nepřál ani v tom nejmenším snu. Drákula! Se statečným Ylajou svedl nelítostný boj, v němž padl. A bylo po všem. Mína odešla s klidným srdcem a ostatní upíři v míru odjeli. Všichni jsme vyhráli.