Uzlařská regata


<< předchozí | zápis | další >>

1. prosinec 2012 - tělocvična Gymnázia Kolín | autor: Jencek


Na Uzlařské regatě se letos soutěžilo poslepu

Mladí i starší táborníci z Kolína a okolí se tuto sobotu již po čtrnácté sešli v tělocvičně kolínského gymnázia, aby zde srovnali své síly ve vázání uzlů na čas. Uzlařskou regatu, jak se soutěž jmenuje, pořádá tábornický klub Průzkumník.

Závod se skládá z několika částí. V soutěži jednotlivců má každý za úkol uvázat co nejrychleji šest základních uzlů na čtyřech provazech. První, lodní uzel, se uvazuje ke kůlu, poslední, dračí smyčka, si závodník váže kolem těla. Ostatními uzly se pak provazy spojují k sobě a na jeden z nich patří takzvaná zkracovačka. Soutěží se ve čtyřech věkových kategoriích, takže šanci na výhru mají i ti nejmenší vazači.

Kromě soutěže jednotlivců se každým rokem, a letos tomu bylo nejinak, koná také závod družstev. Ten se od toho předchozího liší v tom, že na každého člena týmu připadá jeden úvaz. Vítězné družstvo získává sladkou odměnu.

Tentokrát však čekalo na závodníky překvapení, soutěžilo se totiž nově i ve vázání naslepo. Pravidla byla stejná jako u soutěže jednotlivců, s tím rozdílem, že každý měl zavázané oči šátkem a startoval nikoliv s rozběhem, ale vkleče u kůlu.

Celkovým vítězem Uzlařské regaty se letos stala Nikča Váňová s časem 20,8 vteřin. Překonala tak svůj osobní rekord.