Noční výprava


<< předchozí | zápis | další >>

2. listopad 2012 - Ratboř | autor: Albín


Přišel podzim a s ním začátek listopadu, v Americe se tou dobou slaví halloween, u nás v Česku tento den považujeme za svátek Všech svatých či lidově dušičky. Náš oddíl je s tímto datem spojován tradicí pokládání věnce na hrob neznámého vojína a to již od počátku své existence. Letos tomu bylo nejinak.

Sešli jsme se kolem půl páté odpoledne na vlakovém nádraží v počtu třinácti dětí a čtyř vedoucích. Odtud nás souprava českých drah zanedlouho dopravila do vesnice Ratboř, kde se nachází onen vojínův hrob.

Kdo se někdy v minulosti této výpravy zúčastnil, vzpomene si, že do Ratboře se vždy chodilo pěšky. Letošní plán byl dojít zpět do Kolína, tedy Noční výprava tak trochu naruby.

Po vystoupení z vlaku jsme během pár desítek minut prošli Ratboří a zastavili se u hřbitovní zdi. Mezitím se sešeřilo a přišla chvíle pro trochu odvahy. Každý z táborníků se bez doprovodu vydal ke hrobu, kde zapálil svíci. Ještě položit věnec, minuta ticha a jdeme vstříc dalšímu dobrodružství.

Cestou do vesnice Pašinka proběhlo několik občerstvovacích zastávek a také jedna delší poblíž Kohoutova mlýna, kde se hrálo mnoho her, jako např. svíčka a noční buldoci.

Na Pašince se k nám připojili Ted a Kozel, kteří si pro účastníky výpravy připravili akční a přitom velice zábavnou hru. Úkolem pětičlenných týmů bylo splnit questy v podobě otázek týkajících se Pašinky jako v kolik hodin odjíždí poslední autobus do Kolína nebo jakou barvu mají vrata od hostince a podobně. Vedoucí se mezitím bavili prolézáním gigantických trubek připravených pro budování kanalizace. Po necelé hodině týmy shromáždili všechny odpovědi a sepsané je odevzdaly vedoucím ke kontrole. Některé odpovědi byli správné, jiné méně. Ukázalo se, že někteří místní obyvatelé ani neznají jméno starosty.

Poslední část výpravy spočívala už jen v rychlé cestě do Kolína, kam jsme naštěstí dorazili včas, a proto žádný z rodičů nemusel na svého miláčka čekat déle, než bylo v plánu. A tak skončila Noční výprava 2012 a nám nezbývá než se těšit na další.