Výlet na Oškobrh


<< předchozí | zápis | další >>

3. květen 2014 - Oškobrh | autor: Jencek


Den konání výletu jsme byli zaskočeni nepěkným počasím - těžká olověná mračna se stahovala nad Kolínem a bylo více než pravděpodobno, že nad Oškobrhem, kam vedla naše cesta, nebude situace jiná. Přesto se našlo pár statečných, kteří vyměnili sobotní pohodlí v gauči před bednou za strastiplnou, leč dobrodružnou a vzrušující cestu za poznáváním našeho blízkého okolí.

Oškobrh je kopec zasazený doprostřed rovinaté krajiny v blízkosti Poděbrad. Po výstupu na tuto bouli (opravdu nejde o žádnou velehoru) se nám před zraky rozprostře báječná vyhlídka!

Vlak nás zavezl do Dobšic, odkud jsme se vydali k zmiňovanému kopečku trochu oklikou, abychom se na něj mohli podívat z různých úhlů. Naše kroky vedly přes Sány až do Opolan, odkud jsme se vydali k Oškobrhu po táhlé cestě mezi poli. Nakonec nás čekal netradičně strmý výstup po jižní straně kopce.

Nahoře jsme se nasytili buřty opečenými nad hřejivými plameny, které toho pošmourného dne obzvlášť potěšily rozmáčené duše a ponožky nebohých poutníků. Po několika partičkách vlajkové jsme se vydali do Sán na zpáteční vlak.