Podzimní výprava (Experiment Boubín)


<< předchozí | zápis | další >>

26. - 27. říjen 2017 - Sázava, Nouzov | autor: Werča


V rámci letošní podzimní výpravy se děti (a část vedoucích) změnily v příslušníky kmene Cheeki-Breeki. Tento kmen byl nedávno objeven v Boubínském pralese, kde již po dlouhá desetiletí žije jednoduchým životem, který by se dal přirovnat k životu některých afrických kmenů. Boubíňané neznají telefony, sklo, ani batoh. A právě kvůli jejich odlišnému stylu života se skupina vědců (druhá část vedoucích) rozhodla, že je v rámci sociálního experimentu vezme do naší civilizace a ukáže jim, co vše zde máme. Vědci samozřejmě po celou dobu sledovali a analyzovali chování příslušníků kmene v pro ně zcela neznámém prostředí.

První den byla na programu návštěva Sázavy. Již od počátku se Boubíňané setkávali s desítkami předmětů a strojů, které nikdy nepoznali. Největším zážitkem pro ně byla cesta vlakem, který nazývali „obří žížalou“. V Sázavě nejprve všichni absolvovali prohlídku v místních sklárnách. Byl to krásný zážitek a lidé z kmene Cheeki-Breeki aspoň zjistili, jak se vyrábí skleněná nádobka, kterou po cestě našli a která je zaujala. Po prohlídce ve sklárnách ještě následovala návštěva klášterních zahrad a dětského hřiště.

K večeru se celá skupinka odebrala na Nouzov, kde již bylo připraveno nocování. Večer vědci své „pralesní přátele“ zabavili několika hrami, které pro ně byly zcela nové. A pak už byl čas jít do hajan.

V noci byly děti probuzeny, aby mohla být vyzkoušena jejich odvaha při noční stezce. Ukázalo se, že Boubíňané jsou ve tmě jako doma a vůbec se v noci v divočině nebojí.

Na pátek byl naplánován výlet do Kácova, kde se měli Boubíňané prostřednictvím návštěvy Muzea motorek seznámit s moderní technikou. Kvůli špatnému počasí však byly plány změněny a celá skupinka zůstala na Nouzově. Boubíňané se tak alespoň naučili ještě více nových a zábavných her.
Ve večerních hodinách pak všichni dorazili do Kolína a členové kmene Cheeki-Breeki se opět změnili v děti a vedoucí, pro které je naše civilizace zcela běžná a známá.

Po celou dobu experimentu byl přítomen kameraman, takže se v brzké době můžete těšit na video dokumentující celé dva dny.