Velká podzimní výprava


<< předchozí | zápis | další >>

26. - 30. říjen 2018 - Západní Čechy - Habartov | autor: Čajík


V pátek 26. 10. jsme se sešli v 11:45 na kolínském nádraží. Na výpravu se vydalo 7 statečných dětí. Souhrou náhod byli všichni kluci. Rozdělili jsme si do batohů jídlo a čekali na vlak. Měli jsme namířeno do Habartova do skautského střediska Dýmka, kde jsme byli po celých pět dní ubytováni. Vyrazili jsme vlakem z Kolína do Prahy a z Prahy do Sokolova. V Sokolově jsme nasedli na autobus, který nás zavezl do Habartova. Z autobusové stanice to bylo do skautského střediska jen kousek, ale cestu nám stěžovaly naše plně naložené batohy a také tma, ale i přes tyto překážky jsme k večeru dorazili do cíle. Skautské středisko bylo na krásné rozlehlé zahradě, na které byly 2 nádherné klubovny. Hned jsme se v klubovnách ubytovali a dali si večeři po procestovaném dni.
Druhý den ráno jsme se vydali do Slavkovského lesa, nejdříve jsme navštívili hrad Loket a pak se vydali na procházku. Došli jsme do Karlových Varů, kde jsme si prošli město a ochutnali karlovarskou vodu z několika pramenů. Poté jsme se vlakem a následně autobusem dostali zpět do našeho dočasného domova. Uvařili jsme večeři a po dlouhém dni jsme unavení zalehli do svých spacáků.
Třetí den byl trochu ospalý. Už od rána mrholilo, tak jsme dopoledne zůstali v areálu kluboven s tím, že se třeba počasí umoudří. Když zrovna moc nepršelo, tak kluci vyběhli ven hrát nějaké hry. Odpoledne se však rozpršelo víc a k večeru dokonce sněžilo. První poprašek sněhu si každý náležitě užil. Za celý den se hrálo plno her a také odpočívalo.
Čtvrtý den jsme vstali brzy, dali si snídani a i přes neúplně příznivé počasí vyšli na cestu. Celé dopoledne bylo mlhavé. Hornaté krajině však mlhy slušely, po cestě na vlak jsme měli možnost pozorovat krásná panoramata. Naším cílem byla národní přírodní rezervace Soos, kam jsme také odpoledne dorazili. Nejdříve jsme si prošli výstavy v muzeu, které k rezervaci náleží. Viděli jsme výstavu ptáků, savců, hornin a nerostů. Dokonce jsme se na jedné z výstav přenesli časem až do pravěku za dinosaury. Po shlédnutí těchto zajímavostí jsme se vydali po dřevěných chodnících skrz rezervaci, která je rašeliništěm. Měli jsme možnost pozorovat vyvěrající minerální prameny a dozvuky vulkanické činnost v podobě vybublávání CO2. Bylo vidět mnoho jezírek a taky přirozený způsob života rostlin, stromů a živočichů v tomto místě. Prošli jsme celou naučnou stezku a mířili zase zpět na vlak a následně do tepla kluboven.
Poslední den jsme vstali ještě dřív než předchozí, uvedli klubovny do původního stavu a sbalili jsme si všechny své věci. Už nás čekala jen cesta domů. Po necelých šesti hodinách strávených ve vlaku jsme se konečně dostavili zpět na kolínské nádraží, kde už nás radostně vítali rodiče dětí.
Výprava byla dlouhá a náročná, ale přinesla nám spoustu zážitků a vzpomínek. Poznali jsme úplně odlišný kout naší země a alespoň trochu poznali, jak příroda a svět funguje.