Po stopách Havla Borovského


<< předchozí | zápis | další >>

23. listopad 2019 - Havlíčkův Brod | autor: Duch


Dne 23. listopadu 2019 se na kolínském vlakovém nádraží sešlo dvacet sedm dětí a sedm vedoucích, lačnících po nových zážitcích a vědomostech. Cesta ne zrovna nejprázdnějším vlakem naštěstí ubíhala celkem rychle, a tak jsme se brzy ocitli na vlakové stanici v Havlíčkově Brodě. Zde se děti rozdělily do tříčlenných skupin, z nichž každá dostala pracovní list.
Poté nám již nic nebránilo v tom, abychom se vydali do města. Nejprve jsme se zastavili u hřiště na okraji parku Budoucnost. Zde jeden nejmenovaný člen musel zpytovat své svědomí poté, co nerozvážně hupsnul na ostrůvek v jezírku a málem se nedostal zpátky. Poté jsme již okolo Štáflovy bašty pokračovali ke stejnojmenné chalupě. V antikvariátu, který se zde nachází, jsme strávili notnou chvíli času mezi historickými knihami, mapami či známkami.
Následně jsme se přes všechny nástrahy městské džungle dostali až k věrné napodobenině středověké sklářské pece, kde jsme poobědvali a také jsme se dozvěděli něco zajímavého o výrobě skla v minulých časech.
Pak jsme se podlouhlým parkem Budoucnost prošli k naší poslední destinaci - Muzeu Vysočiny. To se nachází přímo v domě, kde během svého pobytu v tehdy ještě Německém Brodě pobýval sám Karel Havlíček Borovský. Zde byl také zatčen a odvezen do tyrolského vyhnanství. Dnes zde o něm můžeme obdivovat dechberoucí expozici, stejně tak jako krásnou repliku egyptské hrobky a dočasné výstavy o druhé světové válce a o fotografu Otto Frausovi.
Nakonec jsme se jen krátce stavili na hřišti a došli zpět na nádraží, odkud jsme se vrátili domů. Každý dostal na památku pohlednici.
Všichni jsme si výpravu užili a určitě jsme si z ní mnoho pěkného odnesli.