Kosmické dobrodružství


<< předchozí | zápis | další >>

11. únor 2023 - Hradec Králové | autor: Duch


Sešli jsme se na kolínském nádraží v počtu patnácti dětí a tří vedoucích. S přestupem v Pardubicích jsme po necelé hodině dorazili do Hradce Králové. Nejprve jsme si prošli historické centrum města přezdívaného salonem republiky, viděli jsme katedrálu sv. Ducha s Bílou věží, budovu Muzea východních Čech, schodiště Bono publico či kostelík sv. Mikuláše, přivezený ze vsi na Slovensku. Také jsme si odpočinuli na hřišti, kde někteří poobědvali a někteří si pohráli na houpačkách či skluzavkách.

Trolejbusem jsme popojeli do Nového Hradce Králové, odkud jsme se vydali na planetární naučnou stezku. Ta je vystavěna v měřítku jedna ku jedné miliardě vůči skutečné Sluneční soustavě, a to včetně modelů jednotlivých planet a jiných těles. Mohli jsme si tedy udělat představu o rozměrech našeho vesmírného okolí.

Po naučné stezce jsme dorazili do planetária, kde nás čekal výukový program, ukázali jsme si Extrémně velký dalekohled v Chile, naši Zemi, planety a hvězdy. Nakonec jsme zhlédli astronomickou pohádku „3-2-1 start“. Poté jsme si ještě prohlédli dalekohled na protější hvězdárně a pak už jsme se vydali na trolejbus a poté vlak do Kolína.