Uzlařská regata 2023


<< předchozí | zápis | další >>

2. prosinec 2023 - Obchodní akademie Kolín | autor: Gabča


Kolín tiše odpočívá pod bělavou peřinkou sněhu a před těžkými dveřmi Obchodní akademie Kolín se kumulují v bundách a šálách zachumlané existence nedočkavě přešlapující v závějích. Copak se to dnes bude dít? Proč ti lidičkové postávají v sobotu před budovou školy nechávajíc si tváře líbat zimním mrazíkem? Aha! Je opět první víkend v prosinci a to znamená jediné – Průzkumníci pořádají již 24. ročník Uzlařské regaty, aby vášniví vazači dokázali šikovnost svých rychlých prstíků. A zde, před branami všeho toho dění, jsou připraveni vedoucí oddílu, aby dali v tento významný den síly dohromady. Rychle přichystat dráhy, zkontrolovat uzlovačky, připravit veselohrátky pro neposedné vazače, dát dohromady veškerou techniku, zopakovat si pravidla a doladit poslední drobnůstky a už je to tady! První odvážlivci přistupují k registračnímu pultíku – skauti ze Zábřehu a z Příbrami. A další kvantum lidí na dohled, kdopak to jen je? Kamarádi z Červených Peček. Samozřejmě na závod dorazili i domácí Průzkumníci, aby ukázali ostatním klubům, co vše takový Průzkumník dokáže.
Závod ve vázání uzlů je odstartován, sirény bzučí, kamarádi fandí a závodící vazači se snaží ze všech sil se nezamotat do uzlovaček. Musí překonat ne jeden, ale hned několik připravených zkoušek, aby směli vstoupit na stupně vítězů. Prvním krokem je projít hlavním závodem nasledovaným vázáním na slepo, posléze jako posledním závodem této události je regata družstev. Není to jednoduché, avšak který táborník či skaut by se zalekl takové příležitosti?

Závod proběhl s úsměvy na tvářích, avšak některé byly širší než jiné – samozřejmě, že úsměvy vítězů stanoucích na oceněných místech zářily nejvíce.
V hlavním závodě se na prvním místě v kategorii Mořští vlci umístil Tom, v kategorii Kadeti Vrabčák, v kategorii Lodníci IQ a v nejmladší kategorii Plavčíci Větvička. V regatě na slepo se na prvním místě v kategorii Mořští vlci umístila Helča, v kategorii Kadeti Vrabčák, v kategorii Lodníci Beruška a v kategorii Plavčíci Větvička. A závod týmů vyhrál tým vedoucích z Průzkumníku Aby ses nepo***. Celkovým vítězem letošní Uzlařské regaty se stal Tom.
Všem vítězům moc gratulujeme! Všem účastníkům děkujeme a těšíme se na vás opět za rok!