Vánoce na zámku a v podzámčí


<< předchozí | zápis | další >>

16. prosinec 2023 - Kačina | autor: Duch


V sobotu 16. prosince jsme se sešli na kolínském nádraží zvědavi, co nás dnes čeká. Po krátké cestě vlakem jsme se dostali do Církvice (nikoliv však té u tábořiště), kde jsme zhlédli obě místní čtvrti – Církvici a Jakub. V Jakubu se nachází kostel nepřekvapivě zasvěcený sv. Jakubovi, který je významnou památkou románského slohu v našem regionu, najdeme zde typická sdružená okna a apsidu.

Po krátkém odpočinku na hřišti, spojeném s občerstvením a hrami, jsme se vydali k hlavnímu cíli dnešního dne – na zámek Kačina. I když po oznámení, že jdeme na prohlídku zámku a nebudeme hrát na zámeckém dvoře fotbal, se v některých očích zračilo zklamání, výklad průvodce Františka nakonec všechny zaujal a Průzkumníci si z něj mnohé odnesli. Při prohlídce jsme navštívili třináct komnat spojených s rodem Chotků, který v devatenáctém století tento empírový zámeček postavil jako své letní sídlo. Viděli jsme například centrální halu s kupolí s „3D efekty“, růžový salonek, jídelní sál, ale i místnosti služebnictva.

Po prohlídce a nákupu suvenýrů byl již čas vydat se po dosti rozbahněné cestě dál. Prošli jsme přes Nové Dvory, kde je zajímavý soubor barokních staveb, čítajících zámek či klášter. Za obcí jsme byli konfrontováni křížením červené turistické trasy a silnice první třídy, ale mazaně jsme si s tím poradili podejitím blízkého mostu přes říčku Vrchlici. Pak už nám nic nebránilo dojít poslední kousek cesty na hlavní nádraží v Kutné Hoře, kde se někteří zahřáli horkou čokoládou, a dojet zpět do Kolína, kam jsme dorazili tak akorát za soumraku. V Kolíně jsme se rozloučili a rozešli jsme se domů připravovat se na blížící se Vánoce.