Výprava za záchranou našich ptáků


<< předchozí | zápis | další >>

4. listopad 2006 - okolí Kolína | autor: Lenin


Je sobota ráno a pomalu se scházíme u klubovny, abychom zachránili naše ohrožené ptactvo. Dětí prišlo na nehezké počasí 24 a k tomu ještě 11 vedoucích. Nečekaně mnoho.

Rozdělili jsme se do 4 skupin, které jsme pojmenovali podle ohrožených druhů - kukačka, holub, sova a vrána. Potom jsem otevřeli obálku, kterou nám poslali ptáci. Uvnitř byla zašifrovaná zpráva o tom, že jsme jediní, kdo může pomoci je zachránit. Po vyluštění jednoduché morseovky jsme vyrazili přes náměstí, starý most až pod kopec na Vinicích. Zde na nás čekala další obálka s úkolem. Tentokrát jsme měli za jednu minutu uvázat co nejvice uzlů. Nejlepší družstvo dosáhlo až čísla sedm. Lesní cestou jsme pak vyrazili směr vinický kopec. Na rozcestí přilétla další zpráva. Šifra a úkol se na první pohled zdály býti jednoduché, ale někteří měli veliké problémy. Za úkol totiž bylo nakreslit malý krevní oběh. Nakonec i tento úkol všichni zvládli a my mohli vyrazit dále po stopách ptáků.

Tentokrát už zachránce čekal poslední úkol. Osvobodit ukryté a poraněné ptáky. Jeden z nich měl například poraněné křídlo, druhý zase špatně skočil a zranil si nožičku. Byl již čas na oběd a tak jsme vytáhli svačiny od maminek či tatínků a s chutí se do nich pustili. Když jsme doplnili energii, zahráli jsme si několik her, nejen pro pobavení, ale také pro zahřátí, neb počasí k nám nebylo zrovna přívětivé. Jednou z her bylo například Dobývání hradu.

Kolem třetí hodiny nám nezbylo než opustit Vinické kopce a vydat se na zpáteční cestu ke klubovně, kde na nás už čekali rodiče. Rozloučili jsme se pokřikem a velice rádi se vydali do teplých domovů.