Výprava do lomu


<< předchozí | zápis | další >>

23. červen 2007 - Solvayovy lomy, Český kras | autor: Šéďa


Existuje videozáznam z této akce [Solvayovy lomy]

23. června se uskutečnila poslední výprava školního roku. Snad tato skutečnost a také to, že souběžně probíhal Velký tah, způsobily velmi malou účast.

Cílem výpravy byl skanzen Solvayovy lomy v Českém krasu. Hrstka Průzkumníků odjela vlakem do Loděnice a odtud se vydali do příkrého kopce. Skanzen byl nedaleko, a tak prudké stoupání zvládli všichni.

Ve skanzenu nás čekala obsáhlá prohlídka, která měla čtyři části: Nejdříve návštěva muzea s exponáty z různých období dobývání zdejšího vápence. Druhou část představovala projížďka vláčkem po kilometr dlouhé dráze vedoucí prostorem bývalého lomu. Ve třetí části jsme se dostali do podzemní štoly, kde jsme se dozvěděli o technice dolování vápence v podzemí. Poslední atrakcí pak bylo představení unikátní nákladní kolejové lanovky s pohonem na stlačený vzduch.

Pak jsme se vydali údolím Bubovického potoka do Srbska. Zde se nacházejí Bubovické vodopády, což sice nejsou žádné mohutné proudy vody do několikametrových hloubek, ale spíše různá kaskáda jezírek vyhloubených do skal. Přestože bylo tak málo vody, že pod touto kaskádou byl potok zcela suchý, i tak měla tato malebná scenérie svoje kouzlo.

Cestou do Srbska jsme ještě několikrát zmokli (nejvíce právě v Srbsku), ale zase tolik nám to nevadilo. Přeháňky byly krátké a pořád to bylo lepší, než třicetistupňová vedra.

Závěrem lze dodat jen tolik, že návštěvu Solvayových lomů velmi doporučujeme, a kdo s námi nejel, ten velmi prohloupil.