Uzlařská regata


<< předchozí | zápis | další >>

6. prosinec 2008 - Kolín | autor: Jeník


Jubilejní desátý ročník soutěže Uzlařská regata přilákal do tělocvičny kolínského Gymnázia více než padesát soutěžících. Akci, která proběhla v sobotu 6. prosince, pořádá každoročně kolínský tábornický klub Průzkumník.

Boje o ceny, které věnovalo město Kolín, byly letos velice napínavé. To potvrzují i sestry Váňovy: Starší Monika se umístila na celkovém prvním místě s časem 22,7 vteřin. Nikola zase s výsledkem 23,8 vyhrála v mladší kategorii Kadetů. „Trénovaly jsme spolu, možná právě to bylo klíčem k úspěchu. Mohly jsme si tak vzájemně poradit, hodně se jedna od druhé naučit,“ komentují vítězky svůj úspěch.

Ani takzvaná Regata družstev se neobešla bez napínavých situací. Vyrovnané schopnosti členů družstev „Cake lovers“ a „Prohrajete“ se projevily v naprosto shodném čase. Muselo proto dojít k rozstřelu, který rozhodl o vítězi, jímž se stal prvně jmenovaný tým. Rozdíl mezi výkony však nyní činil pouhé dvě desetiny sekundy.

V čem vlastně soutěž spočívá? Závodník má za úkol doběhnout ke svému kůlu, na kterém váže šest „základních“ uzlů: lodní smyčku, ambulantní spojku, škotový uzel, rybářskou spojku, zkracovačku a dračí smyčku, kterou vázání zakončí; posléze stiskne tlačítko, které zastaví čas. Regata družstev se liší pouze v tom, že závodí šest soutěžících na způsob štafety, přičemž každý váže jeden uzel.

„Myslím, že se nám desátý ročník povedl,“ konstatuje hlavní vedoucí klubu a hlavní rozhodčí a organizátorka Uzlařské regaty Zuzana Holcmanová. „Jsme rádi, že jsme na tuto tradiční soutěž přitáhli nejen své věrné příznivce, kteří závodí každý rok, ale i nové tváře ,“ dodává. Uzlařské regaty se totiž nově zúčastnil i tým Starých pánů, samostatné jednotky fungující pod hlavičkou Průzkumníku. Jde o vysloužilé členy, kteří si i dnes rádi zavzpomínají na staré časy. V Regatě družstev obsadili pěkné čtvrté místo.

Zkrátka nepřišli ani nejmladší závodníci, kteří soutěžili v kategoriích Plavčíků (do 11 let) a Lodníků (12 – 14 let). Cenu si odnesli vždy tři nejlepší z každé kategorie. „Jsem ráda, že jsem se umístila jako třetí,“ říká Pavlína Vydrařová z kategorie Lodníků. „Škoda jen, že se mi nepovedla dračí smyčka, v prvním kole jsem ji vázala dokonce natřikrát.“

T. K. Průzkumník pořádá kromě Uzlařské regaty i další akce: Na jaře jsou to Vlajková hra a Nouzovská třístovka, těchto se může účastnit i veřejnost. V létě pak pro své členy, kterými jsou děti do patnácti let, organizuje tábory u Církvice u Kolína.

[podrobné výsledky]