Drůbež a verbež na horách


<< předchozí | článek | další >>

tábor - 20. - 26. únor 2005 - Zimní tábor Jedlová 2005 | autor: Šéďa


Existuje videozáznam z této akce [Jedlová]

Již 7. zimní tábor proběhl 20. až 26. února 2005 opět pod Jedlovou. A jak už bývá u reportáží ze zimního tábora zvykem, probereme si nejdříve meteorologickou situaci této zimy. Už snad ani nemá cenu zdůrazňovat, že tato zima byla výjimečná, protože takové jsou poslední dobou všechny zimy. Každá je něčím zvláštní a každá je jiná. Jestli jednou po letech přijde nějaká normální zima, bude výjimečná tím, že je normální. Tahle zima byla zvláštní tím, že se jí mezi nás příliš nechtělo. Až do poloviny ledna bylo poměrně teplo, sníh téměř žádný. Pak ale přišlo výrazné ochlazení a hlavně vydatné sněhové srážky. Na horách napadlo nejvíce sněhu za posledních 40 let. V Krkonoších na Labské boudě naměřili neuvěřitelných téměř 3,5 metru sněhu. Tentokrát tedy vyráželi Průzkumníci na Jedlovou bez obav. Sněhu bylo dost.

Původně měli bydlet v Omikronu jako minule, ale přetrvávající problémy s topením způsobily, že Omikron byl mimo provoz. Průzkumníci nakonec zakotvili ve Slovanu, tedy přímo u sjezdovky, což nemělo chybu. Starostův bratr Tomáš opět vypomohl s odvozem lyží a batohů - díky.

Asi vám vrtá hlavou název reportáže. Pojem Drůbež vymyslel Aleš a pojmenoval tak souhrnně obě vedoucí zájezdu - Kačenky. Kačka na oplátku zavedla označení Verbež pro Aleše a ostatní.

Hlavní náplní zimního tábora bylo pochopitelně ježdění na lyžích. Díky tomu, že bylo dost sněhu, jezdilo se až z vrcholu Jedlové. Ráno byl sníh umrzlý a rychlý a během dne postupně měknul a zpomaloval. Aleš trénoval jízdu na snowboardu a už mu to celkem šlo. I Jeník si to zkusil, ale bylo znát, že teprve začíná, nicméně dělal slibné pokroky. Ostatní, kteří si toto ďábelské prkénko zkusili, většinou přišli snadno k pěkným modřinám.

Je třeba poznamenat, že to co na lyžích předváděla naprostá většina dětí, nemělo s jakýmkoli stylem lyžování nic společného a kvalita sněhu na tom neměla žádný podíl. Učiněným fantomem sjezdovky byl Kosmas řítící se z kopce s široce roztaženýma rukama i nohama. Konkurence ale byla vysoká. Krtkovi se podařilo za jízdy sejmout Slona, když mu přejel přes špičky lyží. Ještě že na sjezdovce nebylo příliš mnoho lyžařů.

Kromě lyžování ještě Průzkumníci v úterý opět navštívili liberecký akvapark, ve středu si nakoupili sladkosti v Jiřetíně pod Jedlovou a pak překonávali náročné etapy na Křížové hoře. V pátek nechybělo tradiční zakončení v restauraci na Tolštejně. Nelze opominout ani dvě diskotéky ve Slovanu, kde se dokonale vyřádili.

Co dodat na závěr? Snad jen přání, aby i příští zima nebyla chudá na sníh, aspoň na přelomu února a března, kdy Průzkumníci opět vyrazí na hory.