Tiskové zprávy

1. den – 8. 7. 2006 (Jeník)

První den přijely děti se čtyřmi vedoucími do tábora, kde je ihned přivítali ostatní instruktoři, kuchyň a felčar. Po ubytování proběhlo rozdělení do čtyř crews pod vedením důstojnictva v apartních modrých kombinézách. Členové posádek si posléza navrhli svůj mission patch, název a originální představení. Večer u ohně proběhlo vyhodnocení a vyhlášení výsledků. Nakonec zajistila zábavu kytara a její pán Jencek. Děti usnuly za libých tónů Betynčina saxofonu.

2. den – 9. 7. 2006 (Aleš)

Druhého dne si Průzkumníci mohli přispat, páč byla neděle, a tudíž se na si museli na první rozcvičku ještě den počkat.

Po tradiční dopolední práci přišla činnost mnohem zábavnější – sestavení přístroje na měření výšky pomocí úhlů a následné měření táborových staveb.

Po chutném obědu se posádky pustily do výroby kartonových letadel. Někteří se do toho vrhli opravdu po hlavě a vesele lepili hangáry a řídící věže.

Večer se v jídelně konalo promítání. V programu se našly takové perly jako start raketoplánu či rákosníček.

Nakonec kolem půl jedenácté všichni spokojeně ulehli a nechali si zdát o ještě lepších zážitcích.

3. den – 10. 7. 2006 (Píďa)

Třetí den tábora začal zcela normálně, nikdo netušil, co přijde večer. Po vydatné snídani jsme použili svoji energii na práci. Po svačině nastal dlouho očekávaný start letadel. Mnoho z nich bylo nádherných, jiné prosté, jedny se skoro házeli a další stěží odstartovali, ale příliš jich nelétalo. Avšak letecký personál se mohl vynasnažit, aby bylo postaráno nanejvýš profesionálně. Vše proběhlo v naprostém pořádku až na srážku jednoho letadla 4. crew s měřidlem. Po obědě a poledním klidu jsme se převlékli do plavek a vrhli se do rybníka. Po chvíli se prosté koupání změnilo na skoky do vody a soutěž o nejlepšího placáka., který nakonec vyhrál Tom. Téměř všichni odcházeli do tábora s rudým tělem. Po převléknutí jsme si do rukou sebrali sekery a pily a vyrazili do lesa stavět záchranné moduly. Odpoledne se tedy odehrálo sháněním soušek, větví a listí. Když bylo vše ok, vrátili jsme se do tábora, to však nebyl konec. Po večeři následoval nástup, kde proběhlo dlouhé a napínavé losovaní dvojic, které spolu musely následujících 24 hodin přežít na provázku dlouhém dva metry zavázaném na zápěstích. Při losování vznikly i takové dvojice jako Kozel a Kachna, Fred a Kryštof či Jeník a Áťa. Večerka byla dříve, aby si všichni stihnui uložit do stanů po dvojicích se kterou byli svázáni. Hlídání bylo také neobvyklé. Místo normálních dvou lidí hlídali hned čtyři.

4. den – 11. 7. 2006 (Bety)

Na čtvrtý den tábora zřejmě nikdo nezapomene. Vstali jsme sice jako obvykle, měli rozcvičku, čistili si zuby, snídali a pracovali, koupali se v rybníce, hráli vybíjenou, svačili, obědvali, večeřeli, četli si a pobíhali po tábořišti. To všechno, ale v rámci náročné (jak pro koho) a neopakovatelné mise Gemini, kvůli které byli všichni svázaní ve dojicích za zápěstí od předešlého večera až do chvíle pár minut po 22. hodině. To se nedá popsat, to se musí prožít…

Hned po rozpojení blíženeckých dvojic se všechny družiny přesunuly na spaní do lesa, ale hlavně s výškoměry a buzolami a dalším vybavením na louku na Tejnici, kde ve třech časech (22:55, 2:30 a 4:08) bylo možné pozorovat přelety družic Iridium. Po prvním zaměření krátce před 23. hodinou se všechny posádky uložily v lese ke spánku.

5. den – 12. 7. 2006 (Jeník)

Spaní proběhlo v lese s pozorování Iridií. Taktéž byla objevena Diskohvězda. Ráno spali astronomové déle, aby kompenzovali vzniknuvší spánkový dluh. 2. dopoledne probíhali odbornosti. Odpoledne byl po vydatném obědě zahájen trénink Sudoku a jednotlivé družiny chodily postupně obsluhovat kanadskou ruku. V noci byli na řadě důstojníci s jedním specialistou, kteří měli možnost dosavadní výsledek zvrátit.

V noci se stala nedobrá věc. Space Center navštívili diverzanti. Floutky na motorce házející dýmovnice a probodávající pneumatiky se bohužel nepodařilo dopadnout.

6. den – 13. 7. 2006 (Monika)

Po budíčku, snídani a nástupu Průzkumníci nastoupili na 1. dopolední zaměstnání. Po práci přišlo učení. Naobědvali se a na místo poledního klidu jim kuchyň přinesla čtyři obrovské kýble s agarem. Úkolem každé z družin bylo sníst ho co nejvíce. Odpoledne nás navštívil novinář z Kolínského deníku a my se věnovali nácviku poplachu.

Před večeří proběhlo velké focení. Po ohni večerní program pokračoval turnajem „Od soumraku do svítání“ v Sudoku.

7. den – 14. 7. 2006 (Sini)

Dnešní den začal o dost později, protože po nočním turnaji byli všichni značně ospalí. Po pozdní snídani dále pokračoval odpočinek. Po obědě, ke kterému byli francouzské brambory, jsme vyrazili do lesa zahrát si hru Latrína, ale kvůli prudkému dešti jsme se museli předčasně vrátit a hráli hry v jídelně.

8. den – 15. 7. 2006 (Bety)

Eighth day of our stay in the space center in Nouzov started according to the day plan at 7.30 am. Whole morning program was classic: breakfast (brad with blueberry jam and tea), first morning occupation (third crew had kitchen service), a snack, second morning occupation (seminaries) and a lunch (fruit dumping and goulash soup). After midday rest all the crews set off to search four pieces of asteroids which have Allen near our center last night. All the “stones” – was found and taken to the center. The rest of the afternoon we could start to create our sun-clock. Dinner was at the same time as usual. After sunset we were testing our memory by watching “Rákosníček” (13 tales). Volunteers could watch a more after Rákosníček – Around the World in 80 Days. It was real end of our day when the movie finished.

9. den – 16. 7. 2006 (Kikina)

Druhý nedělní den tábora začal obvyklým prodlouženým budíčkem v 8.30 hodin. K snídani si průzkumníci zaplnili žaludky lahodným kakaem s loupákem a už rychle na nástup a poté na pravidelné pracovní povinnosti. Po zeleninové svačině proběhly odborné semináře a po obědě odstartoval azimutová závod. Pravidelná akce tábora, bez které by to opravdu nešlo. Táborníci si vylosovali čas svého startu a okolo 15. hodiny vyběhl první závodník s buzolou hledat cedule určené azimutem. Celý závod tradičně zabral obě dvě odpoledne. Večer se uskutečnil test bystrosti. Včerejší večer totiž umožnil sledovat 13. dílů večerníčku Rákosníček. Nakonec byly vyhlášeny výsledky azimutového závodu. Za koťata to byl Kryštof a za velké Houmr a Motyka.

10. den – 17. 7. 2006 (Aleš)

Druhé pondělí tábora se Průzkumníci probudili do krásného a slunečného dne. Dnes bylo jejich úkolem sestrojit a přesně naměřit čas pomocí slunečních hodin. Dopoledne bylo standardní – práce (dřevo, oheň atd.) a pak odbornosti. Po poledním klidu se všicni namaskovali a vyrazili do lesa na maskovací hru. Díky obrovskému vedru proběhla ještě malá vodní bitva a další vypečené hry, při nichž nezůstala ani nit suchá. Vydařený oheň zakončili táborníci ohněm.

11. den – 18. 7. 2006 (Sini)

V 7.30 nás probudil budíček 2. druhé družiny a začal normální táborový den. Po snídani se pracovalo a po svačině proběhly odbornosti. Odpoledne jsme se vyrazili koupat do rybníka. Po koupání se hrála hra v lese na obchodníky. Večer polovina tábora odjela na hvězdárnu v Ondřejově.

12. den – 19. 7. 2006 (Bety)

Slunce tohoto dne probudilo na tábořišti pouze něco málo přes polovinu z celkového počtu lidí, protože skupina vedená Alešem už nocovala pod Ondřejovskou hvězdárnou. Druhé dopoledne nás horko přimělo zahrát si opět nějaké ty vodní hry. Po obědě jsme se dali do balení batů. V půl třetí druhá skupina opustila tábor a vydala se do Hatí. Odtud nás vlak dovezl do Ledečka a odtud do Chocerad. Oproti první skupině jsme využili PID a do Ondřejova jsme dorazili autobusem (saunou). Po necelých 24 hodinách tak došlo ke shledání všech účastníků tábora u rybníka nedaleko Ondřejova. Po vykoupání, uvaření večeře a najedení vyrazili zájemci z druhé skupiny na noční pozorování do západní kopule hvězdárny (Jupiter a měsíce, Ramínko …) Kolem půlnoci všichni umírali pod hvězdnou oblohou.

13. den – 20. 7. 2006 (Jeník)

Ráno se členové posádek vzbudili u rybníka a většina z nich vyrazila na ondřejovskou hvězdárnu, kde dostala obšírnou přednášku týkající se historie, současnosti a fungování této části astronomického ústavu AV ČR. Poté proběhlo krátké volno a rozchod na zmrzlinu., cesta zpět do Space Campu v Nouzově. Zde na nás čekala televize, vždyť mediální propagace je důležitou součástí vesmírného výzkumného programu. Po večeři byl připraven pro zájemce seminář o vzniku a fungování vesmíru.

14. den – 21. 7. 2006 (Aleš)

Už ráno bylo jasné, že bude opět vedro. A bylo. Poslední den před návštěvákem se nesl ve znamení generálního úklidu. Po svačině se táborníci vrhli na zdokonalení svých znalostí a dovedností. Po obědě následovala technicky náročná etapa – stavba raket z PET lahví. První testovací starty dopadly katastrofálně. Pokud raketa po startu nenarazila do země, stromu či jiného táborníka stal se z ní celkem slušný rozprašovač vody. Inženýři a technici jednotlivých posádek pečlivě analyzovali výsledky a po razantních úpravách svých raket se všichni opět sešli u startovací rampy k druhým testovacím startům. Ty již dopadly mnohem lépe, a tak se již mohli všichni těšit, až svou raketu odpálí před maminkou či tatínkem. Po ohni se všichni zachumlali do spacáků a těšili se na další den.

15. den – 22. 7. 2006 (Sini)

Dnešní den je úplně jiný než všechny jiné dny na táboře. Dnes se na nás totiž přijeli podívat naši rodiče, prarodiče, příbuzní a kamarádi. Ráno se pracovalo a k obědu proběhly tradiční řízky s bramborem. Po dlouhém poledňáku doděláván programů pro rodiče. Po 16.00 hodině propukl tradiční návštěvákový program, který byl zakončený večerkou.

16. den – 23. 7. 2006 (Bety)

Tento den začal o hodinu déle než obvykle a to z toho důvodu, že byla neděle, budíček byl posunut a osvěžující ranní rozcvička byla pro dnešek vynechána. Dopoledne proběhlo klasicky – jedna družina kuchyň zbytek úklid a dřevo. Po svačině se starší děti byly něco učit o první pomoci a mladší si malovali na kameny souhvězdí zvěrokruhu. Po obědu jehož součástí byly magality z rybích prstů na bramborové hoře se konal již 11. ročník vědomostní soutěže Nouzovský desetiboj. Možnost zasoutěžit si měli pro tentokrát i někteří vedoucí a nejmladší instruktoři. Výsledky byly pestré, avšak současný držitel poháru Houmr nebyl poražen. Nejspíš s vítězstvím počítal a tak putovní pohár pro vítěze zapomněl doma. Po dlouhém relaxačním osobním volnu byl zapálen oheň a zpívaly se písně. Nejdříve sóla lidí sedících společně na jedné lavičce a po přesunu do jídelny se zapělo ještě několik písní za doprovodu kytary.

17. den – 24. 7. 2006 (Jeník)

Nedodal – Jeník

18. den – 25. 7. 2006 (Monika)

Ráno se zdraví Průzkumníci vzbudili v lese u Sázavy. Po snídani a úklidu dočasného stanoviště pokračovali v cestě do Sázavy, kde je čekala návštěva kláštera. V Sázavě jsme byli mnohem dříve, než měli naplánovanou prohlídku, a proto si mohli dopřát rozchod. Po 12. hodině už čekali před klášterem, kde Betynka rozdala otázky, na které jim odpoví buď vlastní vědomosti, nebo výklad. Každá družina začala odpovídat na otázky, které věděla. V jednu hodinu jim milá průvodkyně ukázala místo pro batohy, díky tomu si mohli užít prohlídku v klidu a bez zátěže. Závěr prohlídky bul věnován tradičnímu hledání hvězdiček na věži kostela, jejichž nalezení slibuje splnění svého tajného přání. Po relaxaci v klášterní zahradě odešli hledat místo ke koupání a vaření. Super místo doporučila Větrák, šli k její babičce na chatu. Uvítala je velice milá paní s manželem a bráchou Větráka. Po pěkném odpočinku s teplou večeří Průzkumníci odešli na zastávku, aby se dostali do Lštění.

19. den – 26. 7. 2006 (Sini)

Toto ráno si Průzkumníci užívali toho že nespali v táboře a že nemusí na rozcvičku a pracovat a všechno co normálně. Probudili jsme se kousek za zříceninou hradu Zlenice. Rozdělali jsme oheň, uvařili polívku a přikusovali chléb. Jelikož jsme nebyli všichni zdraví zrušila se plánovaná návštěva Hrusic. Takže jsme dopoledne strávili odpočíváním, pospáváním a třeba i četbou ve stínu hradu. Lenošení bylo dost a tak jsme vyrazili na vlak. Ve Lštění jsme ještě na hodinku strávili v místí restauraci a krámku a když už byl čas, dorazili jsme na zastávku. Z Hatí se doklopýtat do tábora, vybalit, najíst a pro některé nemilá věc, ale znovu sbalit spacák a vyrazit do záchranného modulu. Každá crew tak strávila jeden z posledních večerů ve svém přístřešku.

20. den – 27. 7. 2006 (Bety)

Ráno se všichni probudili v přístřešcích. V devět hodin každá družina vyslala dva členy do tábora pro snídani, která byla poté snědena taky v přístřešcích, kde jsme si mohli užívat odpočinku až do svačiny. Po návratu do tábora proběhla jedna z posledních etap – záchod a také střílení ze vzduchovek na terče. Po obědě proběhla tradiční potrhlá olympiáda a den jsme zakončili posezením u ohně a zpěvem.

21. den – 28. 7. 2006 (Jeník)

Nedodal – Jeník

:: zpět | Tábory | Nouzovský žurnál | Velké klubové akce | úvodník stránka Průzkumník