Vánoční besídka


<< předchozí | zápis | další >>

23. prosinec 2011 - jídelna kolínského Gymnázia | autor: Áťa


Venku sníh ještě nenapadl, ale kalendář nám nelhal, byl již den před dnem Štědrým. Sešlo se nás tak akorát, abychom oslavili Vánoce společně, nanečisto, s kamarády v jídelně na gymplu. Cukroví nechybělo, stromeček a dárečky také ne, ještě uvařit teplý čaj a jde se na to.

Jak jinak zahájit Vánoční besídku než udělením malých cen pro nejlepší v bodování za poslední půlrok? Káťa vyhlásila vítěze každé družiny, čili ty, co přišli od září na nejvíce výprav. A pak všem popřála krásné prožití svátků, bohatého Ježíška a velkolepý Silvestr.

A mohlo se začít s pořádnou vánoční zábavou. Rozdělili jsme se všichni, děti i vedoucí, do 5 skupinek a každá skupina si postupně zvolila ze seznamu jednu vánoční písničku nebo koledu. Pak měla několik málo minut na to, aby nacvičila scénku k této písničce. Aby to nebylo tak úplně beznadějné, při předvádění jim byl puštěn hudební doprovod, takže nacvičené pasáže střídala holá improvizace. A mohu říct, že některé kousky nás opravdu pobavily – jako nezapomenutelný taneček k refrénu písně Vánoce, Vánoce přicházejí.

Vrcholem besídky bylo představení družiny Háďat, které opravdu stálo za to. Poučná scénka o tom, že Vánoce jsou, jen když je někdo připraví, o tom že cukroví se neupeče samo, světýlka se začátkem adventu jen tak nenainstalují a nerozsvítí a kapr se nechytí, nekoupí a nezabije sám dobrovolně… A maminka (roli ztvárnil Patrik) není všemocná. V roli tatínka, který s ničím nepomůže, vystoupil Worky, Rony zahrála línou dceru a Míša Adámek zazářil svým hereckým výkonem jako její bratr. Dík za tento skvělý poučný divadelní kus patří i ostatním Háďatům a také Nikče.

Přiblížila se pátá hodina a přišel čas na ladění nástrojů… Šéďa si přinesl svoji flétnu, Jencek kytaru, jiní vedoucí se chopili rolniček a dřívek. Zvolena byla první píseň, a to Nesem vám noviny. Koledy jsme si zazpívali a najednou se zatemnilo a jídelnu ozářilo několik prskavek. Zbývá píseň tradičně poslední - Štědrý večer. Po rozsvícení světla nám již nezbývá nic jiného než se vrhnout na tu hromadu dárků, co nám Ježíšek přinesl.

Poslední hodina Vánoční besídky byla věnována promítání několika zajímavých filmů z Šéďovy dílny. První byl o tom, jak naše stará dobrá táborová kuchyň musela padnout k zemi, aby uvolnila místo kuchyni nové. Dále nám Šéďa představil zbrusu nové DVD z tábora NIPPONKOKU 2000.

Sedmá hodina naznačila nám, že bychom se měli rozloučit, popřát si krásné Vánoce a prospat se na ten opravdový Štědrý den.