Uzlářská regata


<< předchozí | zápis | další >>

7. prosinec 2013 - tělocvična Gymnázia Kolín | autor: Sára


Již po patnácté jsme oprášili uzlařský um

Jubilejní závod ve vázání šesti základních uzlů se tradičně uskutečnil v prostorách tělocvičny kolínského gymnázia. Sešlo se zde všeho všudy 47 závodníků ve všech čtyřech věkových kategoriích (Plavčíci, Lodníci, Kadeti a Mořští vlci). 47 závodníků z nichž 46 Průzkumníků a podobně jako Robinson Crusoe tu byl mezi Průzkumníky jen jediný "Pátek".

Pro letošní ročník byla Uzlářská regata doplněna o drobný doprovodný program plný her s uzlářskou tématikou. Vázaly se uzlíky poslepu, jednou rukou, dvěma prsty, za zády i ve dvojicích. Vítězové se obohatili o sladké bonbonkové odměny.

Tradiční velkolepý závod jednotlivců byl bez výrazných změn.
V prostorách tělocvičny bylo vyhrazeno 6 startovacích drah. V každé dráze byly umístěny čtyři uzlovačky a jeden sloupek na vázání lodního uzlu. Postup pro vázání uzlů je jednoduchý, začíná se lodním uzlem, poté podle volitelného pořadí se váže uzel ambulanční, zkracovací (ovčí smyčka), autíčka (rybářská spojka), škoťák (škotová spojka) a na závěr dračí uzel, který se váže kolem těla. Takto nejrychleji uvázala celou Uzlářskou regatu Verča Vinklátová s krásným časem 23,5s.

Po úspěších z předešlého ročníku jsme se rozhodli pokračovat v Uzlářské regatě naslepo. Uzlářská regata naslepo je stejná jako tradiční regata s tím, že se uzly váží se zavázanýma očima. Pro tuto disciplínu je pokus pouze jeden na rozdíl od klasické regaty, která má pokusy tři. Opět vyhrává ten nejrychlejší.

Výsledky 15. Uzlářské regaty

Odkaz na článek v Kolínském deníku + fotografie

Odkaz na článek v Kolínském deníku