Mezi dravci


<< předchozí | článek | další >>

výprava - 21. září 2002 - Žleby | autor: Šéďa


Existuje videozáznam z této akce [Žleby]

21. září se uskutečnila první výprava v novém školním roce 2002 / 2003. Připravil ji Honza a Průzkumníci se vypravili do Žlebů. Počasí vyšlo a Průzkumníků se sešlo celkem 37.

Většina z vás asi ví, že ve Žlebech je zámek, ale Průzkumníky zajímala ještě jiná věc. Kousek od zámku začíná obora s chovatelskou stanicí. Je to vlastně taková malá zoologická zahrada, kde se nacházejí především zvířata původem ze zdejších luk a lesů. Mimo jiné zde uvidíte i bílé jeleny.

V této stanici se ale specializují na chov dravců, včetně ošetření a rekonvalescenci těch, kteří byli v přírodě zraněni. To nejzajímavější tvoří zhruba půlhodinová přehlídka různých dravců v letu. To je skutečně zážitek, když vám těsně nad hlavou prolétne orel a otře se o vás křídlem. A co teprve, když se přiloudá sup a sedne si k vám na lavičku. Taková potvůrka. když pak zamává křídly a odletí, udělá pěkný průvan.

Všem se dravci líbili. Například svéhlavý výr, který se vždycky nechal dlouho přemlouvat, než se vznesl do vzduchu. Prý je to tím, že noční dravci jsou ve dne obezřetní a nejdříve se rozhlédnou, jestli na ně nečíhá nebezpečí.

“To není žádný tupý pták,” konstatuje Blonďák, když výr vyčkává, než se vydá za potravou. “Tupý pták by letěl hned.”
“Nejtupější pták by neletěl vůbec,” prohlásil Aleš.

Velice zajímavá byla také ukázka výcviku raroha útočícího na roztočenou návnadu.

Káňata a orel už jsou dost velcí ptáci, takže když přelétali těsně nad diváky, většina mimoděk uhýbala hlavou.

Zlatým hřebem ovšem byli supi. Zatímco dva běhali mezi diváky a občas k všeobecnému obveselení i zděšení se nad nimi prolétli, třetí se vrhl do bazénku s vodou a začal se koupat.

“To není sup, to je hotová kachna,” usoudil Kuba z nejmladší družiny.

Po prohlídce zámku se Průzkumníci vydali údolím Doubravy do Ronova na vlak. Ve vlaku z nich měl pan průvodčí radost, protože málem rozsedli krabice s rybičkami (prý exkluzivní zásilka ze Seče do Ameriky).

Všichni zúčastnění mají opět na co vzpomínat.