Bitva náhlého plamene


<< předchozí | článek | další >>

výprava - 4. - 6. říjen 2002 - Hostkovice | autor: Šéďa


O víkendu 4. – 6. října 2002 se uskutečnil podnik, který zatím neměl mezi kolínskými kluby obdoby. Na tábořišti 7. oddílu kolínských skautů v Hostkovicích na Kutnohorsku proběhla akce, která oficiálně nesla podivný název „Bitva náhlého plamene“. Jméno bylo posléze operativně změněno na „Hobit aneb Bitva 5 armád“.

Účast byla nad očekávání vysoká, 103 dětí ve věku 5–16 let a dále zhruba třicítka organizátorů včetně dívčí menšiny, která se starala o vše více i méně důležité, jako byl třeba teplý čaj.

Organizačně nebylo nic podceněno a nejdůležitější přípravy i budování zázemí propuklo již o týden dříve. Většina hlavních organizátorů se sešla na místě již ve čtvrtek.

Další účastníci dorazili ovšem podle očekávání až během pátečního odpoledne a večera. Děti, které v našem příběhu představovali HOBITY, přijeli navečer vlakem do Leštiny u Světlé nad Sázavou. Na tábořiště přichází o několik hodin později. Není divu, vždyť museli podniknout více jak 12 km dlouhou cestu, kterou jim navíc v závěru znepříjemnila tma. Největším překvapením pro místní byl asi pětiletý klučina, který se objevil v davu příchozích (myslím Jiří Markytán z T. K. Eridanus). Po rozebrání bagáže, která byla těm nejmladším přivezena autem, aby se nevysílili dříve, než bylo zapotřebí se všichni pozvolna ubytovávají. Pro nejmladší je připraven krásně vytopený hangár.

Večer u ohně se všichni během hodinky seznamují s dějem a úkoly na následující den. Malým hobitům je představena nejdůležitější osoba jejich putovaní za pokladem hobit Bilbo Pytlík, který přišel v doprovodu čaroděje Gandalfa. Následovaného trpaslíky roztodivných jmen jako Thorin, Balin, Dvalin, Bifur, Bofur, Bombur, Fili, Kili, Oin, Gloin a mnoha dalšími. Tento úvodní ceremoniál byl dokonale podkreslen stylovou hudbou, která dodala úžasnou atmosféru celému večeru. Většina malých hobitů se již teď nemohla dočkat rána a dalších dobrodružství, které na ně čekaly.

Druhý den ráno, po brzkém budíčku a dosti dlouhé snídani, která trvá více jak 2 hodiny, je rozlosováno pořadí, ve kterém jednotlivé skupiny hobitů vyráží na strastiplnou pouť za pokladem. Putování přináší mnoho úkolů, ve kterých si mohou malí hobitové vyzkoušet v praxi mnoho, o čem do té doby je slýchali či si jen představovali ve svých myslích. Cesta skupinám zabrala značnou část dopoledne. Vězte, že hobitové T. K. Průzkumník se vrátili až ve 14 hodin, ač unavení, tak s úsměvem na tváři.

Po vydatném obědě a načerpání sil vypukají mohutné přípravy na velkou bitvu 5 armád. Vymýšlí se strategie. Řeší se otázky, kdo bude v danou chvíli ustupovat, kdo útočit, kdo bude bránit katapult (vyrobený z lesního dřeva, provazů, několika hřebíků a cedníku na nudle), kdo bude držet korouhve, které jednotky budou pěší, které střelci. Naplánováno bylo vše perfektně. Napoleon a další vojevůdci by měli radost.

Všichni se odebírají na lesní paseku, která je jak stvořena pro souboj více jak 130 bojovníků, oblečených do dobových kostýmů, ozbrojených meči, řemdihy a chránících se zbrojí a štíty. Některé zbraně nebyly maketami, ale ty zas byly v rukou opravdových válečníků z řad kolínských šermířů.

Za nedlouho hustý dým skrývá katapult i široké okolí. Šiky válečníků vyráží vpřed. Někteří zvláště ti menší nezvládají, pod střeleckým náporem katapultu (šišky, novinové válečky), udržet své pozice a horko těžko je dobývají zpět.

Vítězství se přiklání chvíli na stranu dobra (elfů, lidí a trpaslíků), chvíli zase na stranu zla (obsluhu katapultu – skřetům). Tak jako ve správném příběhu i zde nakonec dobro vítězí. Ačkoliv podle původních plánů měly vyhrát síly zla.

Po vyčerpávajícím boji, opětovném doplnění sil, odpočinku a uspokojení hladových žaludků všech hobitů následuje večerní program u ohně. Kytara – zpěv – scénky – hry. Z čista jasna se opět objevuje Bilbo Pytlík a zve všechny hobity na louku. Kde probíhá velké ukončení strastiplného putování. Za vydatné pomoci čaroděje Gandalfa a jeho ohnivých kouzel se daří zabít draka Šmaka. Následuje slavnostní ohňostroj a rozdělení pokladu mezi všechny hobity. Program u ohně i poté dále pokračuje v příjemné atmosféře, jen malí hobité pomaličku mizí do svých teplých spacáku.

V neděli ráno vstává většina táborníků i skautů celkem ztuhlá zimou, aby ne. Vždyť teplota teploměru klesal skoro k nule. Pomáhá teplý čaj. Všichni balí a po úklidu tábořiště vyráží zpět na vlak a cestu k domovu.

Nadšené tváře těch nejmenších a úsměvy těch nejstarších jsou jasným důkazem, že se akce zdařila.

Účastnili se: T. K. Průzkumník, T. K. Eridanus, Skauti Poutníci, Skauti Starý Kolín, Skauti Stopa, Skauti HAVRANI, šermíři, civilisti.